فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 36 (پاییز 1400)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 36 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه فرازمند، ابوذر عرب سرخی، محسن آقایی*، نجمه آزادوار صفحات 5-27

    توجه به درس آموخته ها نه تنها برای استفاده از استانداردهای فنی و توسعه  تجارب مفید است بلکه  در سطوح راهبردی و در چرخه سیاست گذاری نیز مدنظر تصمیم سازان می باشد.  این درس آموخته ها در حوزه های مختلف از جمله سیستم ها و فناوری های امنیت ساز برای انتقال داده ها نیز مورد توجه هستند که در این میان زنجیره بلوکی به عنوان  یکی از پدیده های نوظهوری است که در دهه گذشته زیرساخت های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فناورانه کشورهای مختلف را تحت تاثیر  قرار داده است.  در مقاله حاضر  ضمن مطالعه و مقایسه رهیافت ها، راهبردها و خط مشی های ملی کشورهایی نظیر کره جنوبی، هلند، استرالیا، هند و... در زمینه توسعه و بهره برداری از  زنجیره بلوکی نسبت به شناسایی گزینه های راهبردی و ارایه چارچوب مفهومی اقدامات کلان  تحلیل و در قالب چارچوب مفهومی نتیجه گیری شده است. علاوه براین، چنین پژوهشی امکان شناسایی رفتار موثر و کارا با پدیده های نوظهور را فراهم می آورد. در این راستا، شناسایی و مطالعه نظام مند اسناد راهبردی کشورها با بهره گیریاز روش تحلیل محتوی کیفی متعارف انجام شده است. به منظور ارزیابی و پایایی کدگذاری محتوا، با محاسبه ضریب توافق کاپای کوهن معادل 0.64 به دست آمد. براساس نتایج تحقیق، شبکه سازی، تصمیم سازی، تسهیل گری و توانمندسازی به عنوان مهمترین درس آموخته ها و محورهای چارچوب مفهومی اقدامات کلان پیشنهادی جهت تدوین راهبردهای ملی در زمینه توسعه و بهره برداری از فناوری زنجیره بلوکی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: راهبردهای ملی، زنجیره بلوکی، مطالعه مقایسه ای، تحلیل محتوا
  • حمید حکیم صفحات 29-53

    تروریسم پدیده‎ای بس عاملی و پیچیده بوده و شبکه‎های تروریستی رفتار سیستم‎های پیچیده را از خود نشان می‎دهند؛ بر همین اساس شناخت کامل جهت مقابله با شبکه‎های تروریستی بسیار دشوار و صد البته ضروری و مهم می‎باشد. پیچیدگی ذاتی چنین سیستم‎هایی آنها را در برابر روش‎های تحلیلی رایج بسیار مقاوم ساخته و لذا بررسی جزء نگرانه آنها ما را دچار اشتباه می‎سازد. نظریه سیستم‎ها، برای مطالعه ساختار و عملکرد سیستم‎های پیچیده در دنیای واقعی است. به علاوه در همین راستا، موثرترین رویکرد برای مقابله با تروریسم، مداخله آگاهانه و هدفمند می‎باشد و رمز موفقیت جهت این مهم، مدل سازی می‎باشد؛ چرا که با داشتن مدل، تعاملات و وابستگی متقابل عوامل و میزان تاثیرگذاری هر یک شناخته شده و با شناخت تاثیرگذارترین آنها می‎توان به مقابله موثر با تروریسم اقدام نمود. نظریه سیستم‎ها برای ساخت یک مدل سیستم‎های پیچیده تروریسم بکار می‎رود. در این پژوهش به تروریسم به عنوان یک سیستم پیچیده نگاه شده تا درک بهتری از عوامل مختلف پدیده تروریسم و چگونگی ارتباط این عوامل مختلف با هم ایجاد شود. سوال اصلی پژوهش بر این مبنا است که مهم‎ترین عوامل تاثیرگذار بر تروریسم کدامند و هریک از این عوامل چه اهمیتی دارا بوده و چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ برای پاسخ به این سوال، با استفاده از نظریه سیستم‎های پیچیده، مدلی کاربردی برای شناخت پدیده پیچیده تروریسم معرفی شده و مهم‎ترین عوامل موثر در تروریسم و تاثیر و تاثر آنها بررسی شده است؛ با شناخت تاثیر و مدت زمان تاثیر هر متغیر بر دیگری، موثرترین گزینه‎ها جهت تاثیر و مقابله با تروریسم مشخص شده‎اند.

    کلیدواژگان: تروریسم، سیستم‎های پیچیده، نظریه سیستم‎ها، مدل
  • مجید اصغرزاده صفحات 55-73

    نوشتار حاضر با هدف شناخت تاثیر آموزش روش خودآموزی شناختی برکاهش اضطراب در کارکنان سازمان های اطلاعاتی- امنیتی انجام گرفت. روش تحقیق این پژوهش به لحاظ ماهیت گردآوری داده ها از نوع نیمه آزمایشی وطرح پژوهشی آن از طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین جامعه آماری کارکنان یکی از سازمان های اطلاعاتی- امنیتی با استفاده از روش نمونه گیری افراد در دسترس تعداد25 نفر از افرادی که با توجه به نتایج اولیه مصاحبه بالینی و ارزیابی توسط مقیاس  اضطراب بک دچار مشکل اضطراب بودند، انتخاب شده  و در دو گروه : 1- آزمایشی برای مداخله ی خود آموزی شناختی (13 نفر) و2- کنترل(12 نفر) بدون مداخله ، به طور تصادفی تقسیم شدند. ابزارگردآوری اطلاعات مربوط به اضطراب ، مقیاس اضطراب بک بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (شاخص های آماری میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون آماری t برای گروه های مستقل) استفاده شد.یافته های این پژوهش نشان داد که در پس آزمون بین میانگین دوگروه تفاوت نمره 10.10 مشاهده شد که در سطح P<0/01 معنی داراست و به طور کلی نشان داده شد که روش خودآموزی شناختی باعث کاهش اضطراب در کارکنان گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل شد.

    کلیدواژگان: خودآموزی شناختی، اضطراب، سازمان های اطلاعاتی- امنیتی، کارکنان اطلاعاتی- امنیتی
  • رضا جهان فر، اکبر طالب پور*، جواد معدنی صفحات 75-98

    هویت قومی بخشی از هویت اجتماعی و میزان تعلق عاطفی و شناختی فرد نسبت به یگ گروه، فرهنگ و ارزش خاصی است. هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر سرمایه اجتماعی بر تبیین هویت قومی کارکنان وظیفه در ایران بود. روش مطالعه حاضر از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن کارکنان وظیفه سازمان موصوف بود که با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 300 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیدند. آزمون های آماری رگرسیون و همبستگی با استفاده از نرم افزار spss در این تحقیق انجام شد. یافته ها نشان می دهند که هویت قومی با سرمایه اجتماعی همبستگی مثبت و معنی داری دارد. همچنین ضریب همبستگی نشان می دهد که ابعاد سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی، همدلی اجتماعی، حمایت و مشارکت اجتماعی) همبستگی مثبت و معنی داری را در سطح متوسط با هویت قومی دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که متغیرهای مستقل تحقیق شامل؛ حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، سرمایه اجتماعی و مشارکت اجتماعی درمجموع 44درصد از تغییرات مربوط به هویت قومی را تبیین نمودند و متغیر همدلی اجتماعی تاثیری در تبیین متغیر وابسته تحقیق نداشت.با توجه به اینکه کارکنان وظیفه بخش گسترده و تاثیرگذاری از سازمان های نظامی محسوب می شوند و نظر به اینکه «حمیت قسمتی» شیرازه انسجام اجتماعی در سازمان های نظامی محسوب شده و انسجام اجتماعی یکی از مولفه های غیرقابل انکار در «سرمایه اجتماعی» محسوب می گردد، این مقاله که برگرفته از یک پژوهش به رشته تحریر درآمده است، می تواند در جهت دهی به نگرش تصمیم سازان و تصمیم گیران موثر باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، همدلی اجتماعی، هویت قومی، کارکنان وظیفه سازمان نظامی
  • حشمت الله علیزاده، ابراهیم خلیلی * صفحات 99-127

    تحقیق و پژوهش در اطلاعات همانند سایر رشته های علمی، دارای ویژگی ها و ملاحظات خاصی بوده که شناخت آن ها می تواند محققان و علاقه مندان به مطالعات اطلاعاتی را در تهیه تحقیقات کاربردی تر و کیفی تر کمک شایانی نماید. این پژوهش با هدف ایجاد شناخت لازم از ظرفیت های علمی خاص نهادهای اطلاعاتی برای انجام تحقیقات و همچنین درک ملاحظات و ویژگی های پژوهش در حوزه اطلاعات شکل گرفته است. به دلیل استفاده از روش تفسیری رویکرد کیفی، ابزار گردآوری اطلاعات، فیش برداری است. پس از ارایه چارچوب نظری، یافته های پژوهش نشان دهنده سه ویژگی اساسی و محوری مطالعات اطلاعاتی، پنج محدودیت برجسته و مهم برای انجام پژوهش در اطلاعات، هشت ظرفیت و توانمندی خاص سازمان های اطلاعاتی به عنوان یک مزیت رقابتی برای نظریه پردازی و پژوهش در عرصه اطلاعات، ده ملاحظه مهم برای انجام مطالعات اطلاعاتی و برشمردن مهمترین تفاوت های بین مطالعات پژوهشگران داخلی و بیرونی اطلاعات است. «ارایه ملاحظات و چارچوب های علمی مطالعات اطلاعاتی در مقاطع تحصیلات تکمیلی مراکز آموزش اطلاعاتی»، «مزید نمودن ملاحظات تحقیقاتی علم اطلاعات به سرفصل های درسی مقطع کارشناسی دروسی مانند مبانی اطلاعات» و «برگزاری کارگاه ها و نشست های علمی به منظور ترویج نظریه پردازی در اطلاعات» از مهمترین پیشنهادهای سیاستی پژوهش است.

    کلیدواژگان: مطالعات اطلاعاتی، ظرفیت های علمی، ملاحظات تحقیقاتی، سازمان های اطلاعاتی
  • سید سهیل موسوی*، جعفر یزدیان جعفری، سعید قماشی صفحات 129-152

    سیاست جنایی مشارکتی، به معنای همکاری شهروندان با مسیولین در جهت پیشگیری از جرایم است که در جرایم برخلاف امنیت ملی نیز می تواند کارایی داشته باشد. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی باهدف بررسی کاربرد سیاست جنایی مشارکتی در پیشگیری از جرایم امنیتی انجام شده است. نتیجه اینکه اجرای این سیاست در پیشگیری از جرایم مذکور می تواند نتیجه مثبتی داشته باشد. در این باره نیاز است که هر فرد ایرانی با داشتن تعصب نسبت به کشور خود، چشم کشور محسوب شده و در صورت برخورد با هر مسئله امنیتی، سریعا آن را به اطلاع مسیولین امنیتی برساند. با داشتن تعصبات وطن پرستی، همکاری با سرویس های اطلاعاتی معاند معنا نداشته و دراین باره فرهنگ سازی توسط رسانه ملی نیاز است. حکومت نیز با حسن روابط با دیگر کشورها و سیاست تنش زدایی، خود به خود انگیزه برای اقدامات امنیتی دشمن را از بین برده و بدین صورت، زمینه همکاری شهروندان با سرویس های امنیتی بیگانه به حداقل وسعت خواهد رسید. مردم محلی هر منطقه به دلیل اشراف نسبت به آن منطقه، می توانند همکاری بهتری با نیروهای امنیتی داشته باشند و ضمن شناسایی عوامل ضدانقلاب، مانع از اجرای توطیه ها شوند. در صورت وقوع جرم نیز مردم می بایست در جریان تحقیقات به نیروهای امنیتی کمک کرده و نسبت به رساندن اطلاع دقیق به آن ها، در حد توان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، جرائم امنیتی، پیشگیری از وقوع جرم، وزارت اطلاعات، نهادهای امنیتی
|
  • Atefeh Farazmand, Abuzar Arabsorkhi, Mohsen Aghaei *, Najmeh Azadvar Pages 5-27

    Paying attention to the lessons learned is not only useful for using technical standards and developing experiences, but also for decision makers at strategic levels and in the policy cycle. These lessons are also considered in various fields, including security systems and technologies for data transmission, among which blockchain is one of the emerging phenomena in the infrastructure of the last decade that has affected different social, economic, political and technological dimensions at national level. In this article, while studying and comparing the approaches, strategies and national policies of some countries such as South Korea, the Netherlands, Australia, India, etc. in the field of development and operation of the Blockchain, we identify strategic options and provide a conceptual framework for macro-analysis and conceptual framework. In addition, such research makes it possible to identify effective and efficient behavior with emerging phenomena. In this regard, systematic identification and study of strategic documents of countries has been done using the method of conventional qualitative content analysis; in order to evaluate and validate the content coding, the Kappa Cohen agreement coefficient of 0.64 is obtained. Based on the research results, networking, decision making, facilitation and empowerment are identified as the most important lessons learned and the axes of the conceptual framework of the proposed macro measures to develop national strategies for the development and operation of Blockchain technology are developed.

    Keywords: National Strategies, Blockchain, Comparative Study, Content Analysis
  • Hamid Hakim * Pages 29-53

    Terrorism is a highly complex and complex phenomenon, and terrorist networks exhibit the behavior of complex systems; Accordingly, full knowledge is very difficult and, of course, necessary and important to deal with terrorist networks. The inherent complexity of such systems makes them highly resistant to conventional analytical methods, and therefore their partial study confuses us. Systems Theory is the study of the structure and function of complex systems in the real world. In addition, the most effective approach to counter-terrorism is conscious and purposeful intervention, and the key to success for this is modeling; As by having the model, interactions and interdependence of the factors and the degree of effectiveness of each one of them is known and by recognizing the most effective of them, it is possible to deal with terrorism effectively. Systems Theory is used to develop a model of complex systems of terrorism. In this study, terrorism is looked at as a complex system to better understand the various factors of the terrorism and how these different factors are related. The main question of the research is based on the most important factors influencing terrorism and the importance of each one of the factors and their interrelation. To answer this question, using the theory of complex systems, a practical model for understanding the terrorism as a complex phenomenon is introduced and the most important factors influencing terrorism and their impact are investigated; Accordingly, by recognizing the impact and duration of impact of each variable on the other, the most effective options for impact and counter-terrorism are identified.

    Keywords: Terrorism, Complex Systems, Systems Theory, Model
  • Majid Asgharzadeh * Pages 55-73

    The aim of this article is to identify the effect of cognitive self-study method education on reducing anxiety in employees of intelligence-security services. The research method is semi-experimental in terms of data collection and its research design is pretest-posttest with control group. From the population of employees of one of the intelligence-security services using the method of sampling available people, 25 people, who had anxiety problems according to the preliminary results of clinical interview and evaluation by Beck Anxiety Scale, were selected and divided into two groups: 1- Experiment for cognitive self-learning intervention (13 people), and 2- Control (12 people) without intervention were randomly divided. Anxiety data collection tool was Beck Anxiety Scale and descriptive statistics (average statistical indices and standard deviation) and inferential statistics (T-Test for independent groups) were used to analyze the data. The findings of this study showed that in the post-test, a difference of 10.10 was observed between the average of the two groups, which was significant at the level of P <0.01, and in general, it was shown that the cognitive self-learning method reduced anxiety in the experimental group compared to the control group.

    Keywords: Cognitive Self-learning, Anxiety, Intelligence-Security Services, Intelligence-Security Personnel
  • Reza Jahanfar *, Akbar Talebpour, Javad Madani Pages 75-98

    Ethnic identity is part of individual social identity and the degree of emotional and cognitive belonging to a particular group, culture and value. The aim of this paper is to study the effect of social capital on explaining the ethnic identity of conscripted employees in Iran. The method of the present study is survey and the population includes the conscripted employees of an organization. Following, by means of Cochran’s Formula and Multi-stage Cluster Sampling, 300 people are selected as the sample. Regression and correlation statistical tests are performed using SPSS software in this study. Findings show that ethnic identity bears a positive and significant correlation with social capital. The correlation coefficient also shows that the dimensions of social capital (social trust, social empathy, support and social participation) bear a positive and significant correlation at the intermediate level with ethnic identity. The results of regression analysis show that the independent variables of the research include; Social support, social trust, social capital, and social participation accounted for a total of 44% of changes related to ethnic identity, and the social empathy variable bears no effect on explaining the research dependent variable. Given that “partial protection” is the head of social cohesion in military organizations and social cohesion is one of the undeniable components of “social capital”, this article, which is based on a research study, can be effective in orienting the attitude of decision makers.

    Keywords: Social Capital, Social Trust, Social Empathy, Ethnic Identity, Conscripted Staff of the Military Organization
  • Heshmatullah Alizadeh, Ibrahim Khalili * Pages 99-127

    Research in intelligence, like other scientific disciplines, bears special features and considerations that could help researchers and those interested in intelligence studies in doing more practical and qualitative research. This research has been formed with the aim of creating the necessary knowledge of the specific scientific capacities of intelligence services to conduct research and also to understand the considerations and characteristics of research in the field of intelligence. Due to the use of the interpretive method of the qualitative approach, the data collection tool is note-taking; After presenting the theoretical framework, the research findings indicate three basic and pivotal features of intelligence studies, five salient and important limitations for conducting intelligence research, eight specific capacities and capabilities of intelligence services as a competitive advantage for theorizing as intelligence research is one of the ten most important considerations for conducting intelligence studies and enumerating the most important differences between the studies of internal and external intelligence researchers. “Presenting scientific considerations and frameworks of intelligence studies in postgraduate courses of educational intelligence centers”, “Adding educational science research considerations to undergraduate courses such as educational basics” and “Holding workshops and scientific meetings to promote theory in intelligence “ is one of the most important research policy proposals.

    Keywords: Intelligence Studies, Scientific Capacities, Research Considerations, Intelligence Services
  • Seyed Soheil Mousavi, Jafar Yazdian Jafari, Saeed Ghomashi Pages 129-152

    Participatory criminal policy means the cooperation of citizens with the authorities in order to prevent crimes, which could also be effective in crimes against national security. This research has been conducted by analytical-descriptive method with the aim of investigating the application of participatory criminal policy in the prevention of security crimes. The conclusion is that the implementation of this policy in the prevention of the crimes could have a positive effect. In this regard, it is necessary for every Iranian to be considered the eyes of the country due to his prejudice towards his country, and if he encounters any security issue, he should immediately inform the security officials. With patriotic prejudices, cooperation with dissident intelligence services does not make sense, and in this regard, culture-building by the national media is required. The government, with its good relations with other countries and its policy of detente, will automatically eliminate the incentive for the enemy to take security measures, and in this way, the field of cooperation of citizens with foreign security services will be minimized. The local people of every region, because of their familiarity with the region, can better cooperate with the security forces and, while identifying counter-revolutionary elements, prevent the implementation of conspiracies. In the event of a crime, the public should assist the security forces during the investigation and provide information as much as possible.

    Keywords: Participatory Criminal Policy, Security Crimes, Crime Prevention, Ministry of Intelligence, Security Services